Fiskoljeprånglare i autistbranschen

Med aspisar verkar det vara på det sättet att man kan hitta på lite vad som helst. Vi är visserligen godtrogna och litar på vad folk säger (en dålig egenskap enligt neuronormativa) men frågan är hur dumt det får bli.

På något sätt förväntas vi tro att våra personligheter och oförmåga att läsa svårtlästa sociala sammanhang, t.ex. ansiktsuttryck, vita lögner och andra bedrägerier som neuronormativa envisas med att kalla ”socialt samspel” ska bero på att våra hjärnor har fått för lite fiskolja. Fiskoljan sätter sig i hjärnan, simmar runt lite och kopplar om hur hjärncellerna kommunicerar med varandra. Rimligt, verkligen.

Om detta kan vi läsa i nätpublikationen Kurera, där en 20-årig kvinna som haft uppenbara problem med sin ADHD och autism nu blivit ”botad” sedan hon började med fiskolja för tre år sedan. På samma sajt kan man läsa det vanliga dravlet där autism förklaras som en genetisk skada i hjärnan, med det vanliga ocharmiga skuldbeläggandet av mammor som inte har ätit tillräckligt med ditten och datten under sin graviditet.

Att sajten, som ändå utger sig för att vara en journalistisk produkt och inte ett reklambad för fiskolja, drivs av en koncern som huvudsakligen ägnar sin verksamhet åt att sälja just fiskolja och andra naturmediciner kan vi låta vara en parentes i sammanhanget. Särskilt som det just nu verkar vara så att webshoppen är tillfälligt stängd då det tydligen har blivit olagligt att sälja skräp utan någon bevisad hälsoeffekt. Vi som läste brorsans Lucky Luke är redan lyckligtvis redan bekanta med konceptet och går inte på den lätta…

vintage-brain-salt-ad1

Jag tvivlar inte på att kvinnan upplever en förbättrad livskvalitet och tycker sig ha blivit fri från både sin ADHD och autism. Det kan hon mycket väl ha blivit och det är bara att glädjas med henne. Hennes brorsa kanske inte hade några vilda västern-serier.

För oss rimliga människor framstår det dock som troligare att kvinnans hjärna inte skiljer sig så mycket från andra människors som är i ständig utveckling fram till ungefär 25 års ålder. Och att Omega-3 har en någorlunda bevisad effekt på koncentrationsförmågan, en förmåga som är himla bra att ha när man ska lära sig ett andra språk eller läsa konversationer…

Vi är många som upplevde problem med hur våra personlighetsdrag krockade med omvärlden när vi var tvungna att vistas i direkt fientliga miljöer där social förmåga och grupparbeten värderades högre än studieförmåga och individuell strävan. De strategier vi tillägnade oss för att kompensera detta brukar tillskrivas vår allmänna intelligens, eller för den delen överlevnadsinstinkten… Men men. Whatever rocks your boat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s