Tio aspispunkter i fickformat – ett utkast

panbehind~6

Vad neuronormativa borde veta om aspisar, men aldrig kommit på tanken att lära sig på egen hand. Vi kan såklart ägna en livstid åt att försöka lära oss läsa konversationer, hemliga sociala regler och samspel och annat hokuspokus. Eller så tar ni en halvtimme åt att läsa den här texten… Berätta inte för mig vad som är mest tidseffektivt…

Work in progress så alla kommentarer välkomnas.

1. Aspergers är en naturlig neurologisk varians och blir ett funktionshinder för oss båda när vi inte kan förstå varandra. Det är lättare att bara vara konkret än att lära sig läsa ansikten och de märkliga oskrivna regler som utgör socialt samspel.

2. Vi läser inte mellan raderna på er och det finns inget att läsa mellan raderna på oss. Det ni tror att vi egentligen menar är bara era egna hjärnspöken och projektioner. Vill ni veta vad vi tycker om er är det bara att fråga. Var konkret och utgå inte från att vi kommunicerar någonting annat än det vi faktiskt uttrycker. Utgå inte från att vi fattar vad ni egentligen menar. Vi kallas inte bokstavsbarn för intet, vi tar allting bokstavligt eftersom det är det enda rimliga och vi anser att abstraktioner är ett himla oskick…

3. Aspisar kan mycket om litet av varje, stoppa oss om det blir för tröttsamt att lyssna på. Å andra sidan är vi inte sällan världsledande på det vi gör. Om det vi gör är intressant för andra har vi inte alltid koll på och saknar egentligen betydelse.

4. Få inte panik när vi isolerar oss och ägnar otaliga timmar åt våra intressen. Vi trivs och vill inte bli störda. Vi är inte asociala, vi spelar onlinespel.

5. Våra behov av att samla in och katalogisera information matchas bara av era behov av att diagnosticera och rangordna människor. Jo tack, vi är väl bekanta på fenomenet med social hackordning.

6. Det är inte aspisars ansvar att utbilda folk i asperger lika lite som det är feministers ansvar att lära ut feminism. Ta eget ansvar för din kunskap om mänskligheten eller betala ut en saftig ersättning. Och när vi ändå är inne på ämnet: vi behöver inga neuronormativa småpåvar att föra vår talan heller.

7. En smäll på käften är det enda adekvata svaret man kan förvänta sig på frågor om ”botemedel” eller om autism går att fosterdiagnosticera på samma sätt som ”ja” eller ”nej” är de enda adekvata svaren på frågan ”har du ätit vitlök?”.

8. Ni har svårt att skilja på er själva och andra och det har vi också. Det som fungerar för er fungerar inte per automatik för oss. Vore himla trevligt om ni kunde sluta utgå från detta.

9. Vi processar allt ni gör och säger i samma takt som vi processar allt annat som sker runt omkring oss. Ni kan faktiskt vara sjukt tröttsamma ibland, särskilt när ni kommer i flock. Lösningen för oss blir att dricka alkohol eller inmundiga oss andra droger, och så borde vi ju inte behöva ha det.

10. Vi behöver er och ni behöver oss. Ni är lika lite skapelsens krona som vi. Först när vi börjar jobba tillsammans kan vi komplettera varandra och göra anspråk på att vara någon form av gudomlig avbild…

Annonser

1 thought on “Tio aspispunkter i fickformat – ett utkast

  1. Reblogged this on Johan Bakke and commented:
    Jag har länge velat skriva ett inlägg som förklarar Aspergers syndrom på ett kortfattat och lättläst sätt, men har aldrig tagit mig tid att sätta mig att göra det. Tur att det finns andra som redan har gjort det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s